Dit is deel 1 over het onderwerp teamcoaching.
Auteur: Marcel Bongers
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: “Teamcoaching is een onderschatte coachingsmethode binnen organisaties”. Werkgevers en managers denken vaak te weten hoe de teams, waar zij verantwoordelijk voor zijn, onderling met elkaar samenwerken. De ervaring leert dat dit overschat wordt. Managers denken meestal dat teams goed samenwerken, maar zij herkennen onvoldoende de onderstroom binnen teams.
Effectiviteit van teams
Als werkgever of manager zou je jezelf de volgende vragen kunnen stellen: “Wat is de effectiviteit van mijn team(s), welke bijdrage doen zij aan de ontwikkeling van de organisatie en op welke manier kan ik dit verder verbeteren en optimaliseren?”. Kortom, als werkgevers en managers meer tijd zouden besteden aan het optimaliseren van hun team en de samenwerking met andere teams dan zal de effectiviteit van de organisatie zichtbaar toenemen.
Om maximaal effect te krijgen in het optimaal laten functioneren van een team, kan je niet volstaan met van bovenaf opdrachten te geven en te hopen dat mensen deze begrijpen en gaan uitvoeren. Mensen binnen teams hebben inzichten nodig. Inzichten over eigen gedrag en opvattingen, maar ook over gedrag en opvattingen onderling en last but not least, wat verwacht de organisatie van mij als medewerker.
Wat is een team?
Er is heel veel literatuur over dit onderwerp en er zijn veel inzichten en definities op het onderwerp teamcoaching. Teamcoaching begint altijd met de vraag; wat is een team? Voor mij past de onderstaande definitie van een team toch het beste:
“Een team is een groep (een aantal) mensen dat binnen de context van een organisatie met elkaar samenwerkt om gemeenschappelijke doelen te realiseren”.
Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Want heeft iedereen wel dezelfde motivatie of werkmoraal? Zijn er misschien botsende ego’s binnen een groep of team? Welke opvattingen hebben mensen over werk en waarom willen mensen samenwerken?
Ontwikkelfases
Wanneer is een groep nu echt een team? Om dit te weten moeten we eerst door een aantal ontwikkelfases heen. Van groep naar team. Er zijn grofweg 4 fases voor vorming: 1) de oriëntatiefase, 2) de conflictfase, 3) samenwerkingsfase en 4) de autonomefase. Geen van deze fases is goed of fout, maar de fase waarin groepen of teams zich bevinden zal bepalen hoe succesvol zij zullen zijn. In de volgend blog lees je meer over het ontwikkelen van teams.
Hoe vind je een teamcoach?
Iedere coach heeft een eigen stijl en werkwijze. Het is belangrijk dat je een traject aangaat met een teamcoach, waarbij jij en je team zich goed voelt. Uiteraard is de kwaliteit van de coach ook van belang. Coachplaats werkt samen met erkende teamcoaches. Wil je eens van gedachten wisselen of een teamcoach ook iets is voor jouw team? Neem contact op met Coachplaats via www.coachplaats.nl, zij kunnen je koppelen aan een passende coach.
Neem contact op